Strony

niedziela, 23 stycznia 2011

Słodkie ryżowe kulki

Niby rzuciłam słodycze, ale od czasu do czasu mam to samo, co kolega Zenek z Motylej Nogi. Po prostu muszę sztachnąć się cukrem. Chodzę po domu i myślę "zjadłabym coś słodkiego, coś słodkiego, coś słodkiego, je, je, je". A w domu nic nie ma, w myśl zasady, że jak się nie kupi, to się nie zje. Dziś jednak złamałam się, ale wcale nie poleciałam do sklepu po czekoladę. Z tego, co było pod ręką zrobiłam słodkie kulki - wyszły dość ciekawie, więc dzielę się przepisem. Robi się je dosłownie 5 minut!



Składniki:
ok. 3 łyżki ugotowanego ryżu, który został z obiadu :)
3 łyżeczki miodu
garść płatków owsianych
łyżka mielonych migdałów (gotowe z torebki)
łyżka mielonych orzechów laskowych (gotowe z torebki)
łyżeczka kukurydzianego mleka w proszku (jako dodatkowy zagęstnik)

Składniki trzeba wymieszać w miseczce i uformować kulki. Najładniej wychodzą, gdy toczy się je mokrymi rękami. Opinia Sahiba: "Są słodkie, troszkę konsystencja dziwna. Płatki trzeba chyba namoczyć przed?" Moim zdaniem niekoniecznie, bo stanowią element chrupiącej niespodzianki. To świetny dodatek do mocnej cierpkiej herbaty albo gorzkiej kawy.

Smacznego!

PS Sponsorem mielonych orzechów i migdałów jest niezawodna Mama Sahiba czyli Ela.

2 komentarze:

  1. Ciekawie , zdrowo /zdrowe składniki/ i napewno smacznie.Wypróbuję,ja niestety muszę się sztachnąć cukrem codziennie dlatego szukam zdrowym zamienników.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ela, zdrowe to nie jest, same proste węglowodany :) Ale szybkie do zrobienia z czegokolwiek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Ze względu na intensywne ataki spamerskie komentarze tylko z kont Google. Przepraszam za utrudnienia.