Strony

wtorek, 17 maja 2016

Kambodżańskie świeże rolki - prosta przekąska

Czy wiecie, że w Polsce jest tylko jeden bar z kuchnią kambodżańską? I to właśnie w naszej okolicy! Serwowane tam fresh rolls (krokieciki ze świeżymi warzywami) to wspaniała wiosenna potrawa. Idealna przekąska podczas pracy, gdy niewiele czasu na przygotowanie czegoś prostego i sycącego.

Dla wszystkich tych, którzy do Piaseczna mają daleko, podaję odtworzony przeze mnie, przybliżony przepis. A jak będziecie w okolicy, zajrzyjcie koniecznie. Warto!



SKŁADNIKI:
papier ryżowy (mały lub duży, bez znaczenia),
surowa marchew w postaci wiórków (można użyć obieraczki do warzyw),
ogórek pokrojony wzdłuż,
sałata porwana na mniejsze kawałki,
namoczony i odsączony makaron ryżowy,
kolendra.

SOS: oryginalny sos to olej z siekanymi orzeszkami, moja wersja to oliwa z sosem sojowym, wstrząśnięta w małym słoiczku.

WYKONANIE:
Na namoczony papier ryżowy nakładać troszkę makaronu, kawałki sałaty, wiórki marchwi, kawałek ogórka, liście kolendry. Lekko docisnąć, zawinąć, spożywać świeże maczając w sosie.

MODYFIKACJE:
Nadzienie można zrobić z różnych innych warzyw: szpinak, papryka, młoda cukinia, por, różne odmiany sałat, natka pietruszki, seler naciowy. Wszystko, co tylko lubicie. Ja często dodaję ziarna sezamu.

Jako że pracuję w domu, Sahib ochrzcił powyższe zawijasy „przekąską grafika” (dołączyła do kapci grafika, fartucha grafika i kubka grafika). Macie jakieś własne patenty na takie kilkuminutowe, świeże dania?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Ze względu na intensywne ataki spamerskie komentarze tylko z kont Google. Przepraszam za utrudnienia.