tag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post6186513598349661903..comments2024-03-15T14:07:31.958+01:00Comments on opowieści Tofalarii: Kompot, przeciąg, a może terere?Tofalariahttp://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-79751825317768342372013-08-05T17:11:19.708+02:002013-08-05T17:11:19.708+02:00patent karaibski (w każdym razie z hiszpańskiego o...patent karaibski (w każdym razie z hiszpańskiego obszaru językowego) 3 banany + 1 szkłanka mleka + 1/4 szklanki soku z cytryny + ew. olejek waniliowy/ cytrynowy (pół łyżeczki)+ 1/4 szklanki cukru + 8 kostek lodu. Zmiksowac blenderem, dodać lód i gotowe. Kiedyś zbił mi gorączkę. chłoszi , orzewźwia.<br />MAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-31405328227646517852012-08-12T21:55:56.795+02:002012-08-12T21:55:56.795+02:00Fajnie można też pokombinować z samym lodem - na p...Fajnie można też pokombinować z samym lodem - na przykład zamrozić nie wodę, a zaparzoną i wystudzoną miętę. Wtedy zarówno i chłodzi i "mięci" ;D Można też spróbować z syropami - wtedy wychodzą kolorowe, owocowe kostki; choć zakładam, że za sztucznymi słodkościami średnio przepadasz ;) Generalnie rzecz biorąc na imprezach ludziom mózg staje, gdy im pływają kostki z kawałkiem cytryny w środku ;Dhomo-legenshttps://www.blogger.com/profile/04662991984320763189noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-31231273398644680762012-07-10T10:59:56.165+02:002012-07-10T10:59:56.165+02:00Polecam, jeśli będziesz miała okazję. A ze spadku ...Polecam, jeśli będziesz miała okazję. A ze spadku temperatury i ja się cieszę! Już jest lepiej.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-53868683246009468782012-07-10T08:04:59.104+02:002012-07-10T08:04:59.104+02:00Nie dla mnie takie temperatury. Ciszę się, że będz...Nie dla mnie takie temperatury. Ciszę się, że będzie odrobinę chłodniej.<br />Nie słyszałam nigdy w życiu o grzybie Kombucha.<br />Brzmi dość groźnie;)beahttps://www.blogger.com/profile/10629021046970339196noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-25347095790137521452012-07-06T00:18:05.962+02:002012-07-06T00:18:05.962+02:00No tak, już znalazłam - po prostu hibiskus. :)No tak, już znalazłam - po prostu hibiskus. :)Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-35142577339251513562012-07-06T00:17:12.355+02:002012-07-06T00:17:12.355+02:00Co to ta malwa? Muszę poczytać, nigdy o tym nie sł...Co to ta malwa? Muszę poczytać, nigdy o tym nie słyszałam.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-65488077621800617452012-07-06T00:15:47.561+02:002012-07-06T00:15:47.561+02:00Próbowałam i tak, i tak (kiedyś przez pomyłkę zala...Próbowałam i tak, i tak (kiedyś przez pomyłkę zalałam od razu lodowatą). Mocniejsza i wyraźniejsza w smaku jest, gdy pierwsze zalanie robi się ciepłą, a dopiero potem zimną. Myślę, że dodatkowo uwalnia się trochę drzewnego aromatu naczynia. Gdy zalewa się od razu lodowatą, mate też naciąga (co jest w sumie dość zaskakujące), ale trochę słabiej.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-84055551272906672992012-07-05T23:55:54.969+02:002012-07-05T23:55:54.969+02:00A właśnie, czy terere zalewa się od razu zimną wod...A właśnie, czy terere zalewa się od razu zimną wodą czy pierwszy raz normalnie przegotowaną, ciepłą, a dopiero następne zimną? Bo znalazłam sprzeczne informacje na ten temat w necie.minihttp://mini.post.waw.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-16755405644516038632012-07-03T21:45:28.977+02:002012-07-03T21:45:28.977+02:00Mate w ogóle fajnie pobudza, ja dzisiaj, mimo upał...Mate w ogóle fajnie pobudza, ja dzisiaj, mimo upału, wypiłam ciepłą, ale spróbuję z mrożoną. Dobra jest ponoć malwa sudańska, bo wychładza, ale ja nie przepadam. Miętą nas wszędzie częstowano w Maroku, wrzucali do szklanki liście mięty i zalewali wrzątkiem, a do tego dodawali dużo cukru - dla mnie raczej niestrawne, ale sama mięta owszem. W sumie to chyba najbardziej w upały lubię pić zimną wodę (ew. z cytryną). Czyli minimalistycznie:)minihttp://mini.post.waw.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-11641528870903498782012-07-03T09:06:27.640+02:002012-07-03T09:06:27.640+02:00Kwiat hibiskusa i liście mięty /najlepiej świeże/ ...Kwiat hibiskusa i liście mięty /najlepiej świeże/ zalać małą ilością gorącej wody .Jak naciągną, uzupełnić ulubioną mineralną ew. posłodzić.Elżusiahttps://www.blogger.com/profile/17013568045092818239noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-33616381152835543802012-07-02T23:09:10.235+02:002012-07-02T23:09:10.235+02:00schłodzona mate kopie nieźle, terere takżeschłodzona mate kopie nieźle, terere takżeAdministrator blogahttps://www.blogger.com/profile/08424494417761833395noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-23409123047376210.post-33094032064451012972012-07-02T22:48:53.405+02:002012-07-02T22:48:53.405+02:00Mate na zimno o smaku pomarańczy:
Po zaparzeniu go...Mate na zimno o smaku pomarańczy:<br />Po zaparzeniu gorącą wodą, trzeba zalać kilka razy zimnym sokiem pomarańczowym (lub innym).<br />Dopiero kolejnym etapem jest właście zalanie zimną wodą.<br />Kompozycja smakowa cierpkiej mate i zimnej wody z nutą pomarańczową godna polecenia na letni skwar.<br />Kawa Anatol na zimno:<br />Zaparzyć "Anatolka" i zapomnieć o nim na długo. Zimny smakuje rewelacyjnie, nawet bez lodu.kliszhttps://www.blogger.com/profile/03583864713398290106noreply@blogger.com